RAM nedir? DDR RAM ile SDRAM arasındaki çalışma farkı.

RAM, ingilizcesi Random Access Memory ( Rastgele Erişimli Bellek ) kelimelerinin baş harflerinden oluşur. Bellekler RAM ve ROM olmak üzere ikiye ayrılır. ROM sadece okunabilir belleklerdir. RAM'ler bilgiyi tutabilmek için elektriğe ihtiyaç duyarken ROM lar elektrik olmadanda bilgiyi tutmaya devam ederler. Burada ROM lar üzerinde durmayacağım şimdilik bu iki temel farkın bilinmesi yeterli.




Bilgisayarların veriye en hızlı eriştikleri yol, sıralı olmayan ( A senkron) mimaridir. İşte tamda bu noktada RAM ler adından anlaşılacağı gibi siralı olmayan rastgele bir veri alış verişi sağlar.




Bilgisayarların en hızlı birimi olan CPU'lar nano saniyeler kademesinde çalışırken, veriyi aldıkları RAM lerde cpu nun bu hızına ayak uydurabilecek yapıda olmalıdır. Bu yüzden RAM ler CPU dan sonraki en hızlı birimdir. Buradan da anlayacağınız gibi bilgisayarın bileşenlerinin birbirleriyle uyumluluğu performans için çok önemlidir. Kullanmış olduğunuz CPU ya göre doğru RAM i seçmek çok önemlidir.




Geçmişten günümüze EDO-RAM,SDR-RAM,RD-RAM,DDR-RAM,DDR2-RAM ve DDR3-RAM gibi Masaüstü PC'lerde kullanılan DIMM ramler vardır. Diz üstü pc lerde SO-DIMM olarak adlandırılır.


İlk çıkan EDO-RAM ler bir çift halinde çalışmak zorundaydı. Kapasiteleri günümüze göre çok düşük olan bu RAM ler en az iki slota takılır ve kapasiteleri aynı olmak zorundaydı. Aksi halde bilgisayarınız çalışmazdı.




Başka bir konuda performans için bilgisayar bileşenlerinin uyumluluğunu anlatacağım.












RAM ler hakkında kısaca bilgi verdikten sonra Single Data Rate SDRAM ve Double Data Rate DDR ramlar arasındaki farka bakalım. Bu konuyu anlatırken daha anlaşılabilir olması açısından 133Mhz lik SDR-RAM ile yine ilk çıkan 266Mhz lik DDR-RAM leri örneklemeyi uygun gördüm.









Sol tarafta 133 Mhz hızında kapasitesi önemsiz SDR_RAM , sağ taraftaki şekilde de 266 Mhz kapasitesi önemsiz DDR-RAM görülmektedir.


SDR-RAM ler grafiktede görüldüğü gibi bir kare dalganın yükselen kenarında 133Mhz lik veri iletimi yaparlar.

DDR-RAM ler ise Bu kare dalganın hem yükselen hemde düşen kanalında 133Mhz lik veri iletimi gerçekleştirir. Dolayısıyla Double çalışır.


Bu çalışma Dual Channel ile karıştırılmamalıdır.


Günümüzde bu veri iletim hızları oldukça yükselmiştir.


Umarım RAM ler hakkında bu bilgi faydalı olmuştur. RAM ler çok detaylı bir konudur. Ve bu konunun en önemli noktalarını erişim süresi ve hızları oluşturur. İleriki günlerde bu konulardanda bahsedeceğim.







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder