DDR3 Bellekler performans ve gecikme süreleri hakkında bilgi.

DDR3 bellekler yeni nesil DDR bellek teknolojisinin en son üyesidir. DDR3 bellekler yüksek hızları, düşük gecikme süreleri,yüksek veri band genişlikleri (1600 Mbps ) ve DDR2 belleklere göre daha düşük güç tüketimleri (DDR2 1.8V DDR3 1.5V ) ile öne çıkarlar. DDR3 lerde ön taşıyıcı tampon bellek 8 bit dir ki performansı doğrudan etkiler. ( DDR 2 bit DDR2 4bit )
DDR3 bellekler tek , çift ve 3 kanal bellek kitleriyle kullanılabilir. DDR2 Dual kanal olurken DDR3 3 kanal olarak kullanılabilmekte.
Belleklerin performansını hızları ve gecikme süreleri belirler.
Belleklerden en iyi performansı elde edebilmek için Anakartın BIOS u üzerinden bellek zamanlamalarını ayaralamak gerekir. Aşağıda bellek zamanlamaları ve nasıl olduğunu kısaca açıklamaya çalıştım. Genel olarak CL5-CL6-CL7 gibi isimlendirilen gecikme süreleri ne anlama geliyor.
Zamanlaması 8-8-8-20-1 olan CL8 bir DDR3 belleği ele alalım.
Nedir bu 8-8-8-20-1 ?

Anlamları : 8(CL)-8(tRCD)-8(tRP/tRCP)-20(tRA/tRD/tRAS)-1(CMD Rate)

CL ( CS Gecikme Süresi ) : Satırın etkinleşmesiyle okunması arasındaki gecikme süresini verir.
tRCD ( RAS to CAS " Satır için Sütün Gecikmesi ) : Satırın etkinleşme süresi
tRP/tRCP ( satır önbesleme gecikmesi ) : Satırı devre dışı bırakır.
tRA/tRD/tRAS ( Hazır olma zamanı ile satırın etkinleşme gecikmesi ) : Etkinleşme ve devre dışı bırakma saat döngüsünü verir.
CMD Rate ( Komut Hızı ) : Çip ile komut arasındaki gecikme

nano saniyelerde olan bu gecikme değerleri işlemcinin RAM den hızlı bir şekilde veri alışverişi yapabilmesi için çok önemlidir. Kısaca ne kadar düşük o kadar iyi de denilebilir.

Ram lerde CPU lar gibi milyonlarca transistör ve kondansetör den oluşan bir devre elemanıdır. Kondansetörler şarj ve desarj durumlarıyla veriyi depolar ve bırakırlar. Transistörlerde bu verinin akışını bir musluk gibi kapar ve açar.
Bellekler CPU nun veriyi işlemesi için anlık olarak üzerlerinde depolar. Bellek kontrolcüsü RAM ile CPU arasındaki bu veri akışını kontrol eder.
CPU bellek kontrolcüse aracılığı ile RAM den aldığı veriyi işlemeye başlar. RAM ile CPU arasındaki bu veri akışı RAM in hızına ( FSB ) bağlıdır. Ancak RAM sadece FSB den oluşmaz ve diğer bileşenlerin performansı bu süreyi doğrudan etkiler.
CPU nun hızlı çalışabilmesi için RAM in performansı (Veri trasfer hızı) çok önemlidir.

Burada örnek olarak aldığım DDR3 belleğin gecikme süresi CL8 dir. Fakat gecmişten günümüze belleklerin hızları arttıkça gecikme sürlerinin yükseldiği görülmektedir.
Örneğin ; PC-100 (SDRAM ) CL2 / PC-133(SDRAM) CL3 / DDR400 CL3 / DDR2-667 CL5 / DDR2-800 CL5-CL6 / DDR3-1066 CL7 / DDR3-1333 CL8-CL9

Buradan çıkarılacak sonuç veri transfer hızının band genişliğinin çok önemli olduğudur. Tabiki bu hızlarda bir DDR3 belleği CL4 olarak aldığınız takdirde performansı çok iyi olacaktır. Yüksek hızlı düşük gecikme süreli ram ler tercih edilmelidir.

Burada dikkat etmeniz gereken bir diğer konu bilgisayarınızda kullandığınız ramlerin Gecikme sürelerinin aynı olduğudur.CL7 bir ram e sahip kullanıcı bilgisayarına CL5 bir ram alırsa CL7 olan RAM CL5 in gecikme sürelerinde çalışamıyacağı için almış olduğunuz CL5 kendisini CL7 çekecektir. Yani en yavaş olanın hızında çalışacaktır. Bu boşa harcanmış bir paradır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder