RAM Timing ayarları PC kilitlenmeleri

RAM Timing ayarları PC kilitlenmeleri

Bilgisayar kilitlenmelerinin nedenlerinden biri hafıza yapıtaşlarının veya cache denetiminin programlanmasındaki hatalı Timing ayarları olabilir. Bununla ilgili konfigürasyon seçeneklerini bilgisayarınızın BIOS Setup’ında bulabilirsiniz. Modern anakartlarda özellikle overclock işlemleri için çok gelişmiş ayarlar mevcuttur. Konfigürasyon ile ilgili BIOS öğeleri, BIOS üreticisi veya chipset e göre farklılık gösterdiği için bu konuda anakartınızın el kitapçığından faydalanmanızı öneriyorum.

Burada anlatacağım konu overclock işlemlerini de anlamanıza yardımcı olacaktır. Ancak RAM lerle ilgili bu konunun özü bilgisayarınızın bellekden kaynaklanan kilitlenme sorunlarına bir çözüm üretmek amaçlıdır.

Bu işlemler biraz karmaşık ve tehlikeli olduğu için konuya hakim olmadan yapacağınız denemeler bileşenlerin zarar görmesine neden olabilir. Yapacağınız denemelerde küçük adımlarla hareket etmeye dikkat edin.

1. Bilgisayarı yeniden başlatın ve sistem açılırken BIOS Setup’ı etkinleştirin. (Genelde klavyenizdeki DEL tuşu ile bios a girebilirsiniz. Ancak anakarta göre F2 – F10 veya F12 tuşlarından birisi ile de BIOS a girebilirsiniz.)

2. BIOS Setup’ında DRAM Timing ile ilgili kısmı ın. Bu bölüm Award BIOS’da CHIPSET FEATURES SETUP MENU olarak adlandırılır. Eğer başka bir BIOS kullanıyorsanız, söz konusu bölüm benzer bir isme sahip olacaktır.

3. WAIT STATES, DRAM REFRESH, CACHE CYCLES, BURST CYCLE ve benzeri ayarları arayın.

4. Burada, eğer mümkünse daha uzun bir devir seçin. Örneğin, “1WAIT STATE” yerine “2 WAIT STATES” seçebilirsiniz. Burst konfigürasyonu için de “3-1-1-1” yerine “4-1-1-1” seçin ve bunun gibi değişikler yapın.

5. Değiştirdiğiniz ayarları kaydedin ve bilgisayarı yeniden başlatın.

Eğer şanslıysanız bilgisayarınız artık kilitlenmeyecektir. Ancak CMOS RAM ayarlarında yaptığınız değişiklikleri her ihtimale karşı bir yere not alın.

SD-RAM Timing özel durumlar

Bilgisayarınızda SD-RAM modülleri kullanıyorsanız, bunlar modül hakkındaki verilerin saklandığı SPD-EEPROM’lara sahiptirler ve bazı eski BIOS versiyonlarında söz konusu EEPROM’ların okunması konusunda sorunlar ortaya çıkabilir. Bu noktada kullanıcının yardımına ihtiyaç duyulur. SD-RAM modüllerinin olduğu bilgisayarlarda CHIPSET FEATURES veya CHIP CONFIGURATION menülerindeki CAS LATENCY ayarlarını kontrol edin. PC-100 modellerinde bu değerin “3” olması gereklidir. Daha hızlı modüller ise “2” değeri ile sorunsuz bir şekilde çalışabilirler. Kullanılacak minimum değer bazı modüllerin üzerinde CL2 veya CL3 olarak belirtilir.

Hafıza arızası nasıl tespit edilir?

Kilitlenmelerin nedeni arızalı bir hafıza modülü de olabilir. Başka bir neden tespit edemeyenler, arızalı olması muhtemel modülü şağaıdaki gibi tespit edebilirler.

Bilgisayar, açıldıktan kısa bir süre sonra kendisini test eder. Test sırasında varolan sistem hafızası da sayılır ve basit bir kontrol gerçekleştirilir. Eğer bilgisayarınız sistem hafızasını sayarken kilitleniyorsa, kullandığınız hafıza modüllerinden birinin arızalı olduğunu göz önünde bulundurmalısınız. Kontrol etmek için biraz zaman ayırarak arızalı hafıza modülünü tespit edebilir ve yenisi ile değiştirebilirsiniz. Bunun için en azından iki hafıza Bank’inin (Küme) dolu olması veya bir rezerve modüle sahip olmanız gerekiyor. Yapmanız gerekenleri dört tane 512MB RAM modülünün kullanıldığı bir bilgisayar üzerinde açıklamaya çalışayım:

1. Bilgisayarınızı, uygun araçları kullanarak elektrostatik yüklenmelere karşı koruyun.

2. Bilgisayarınızı kapatın, kasasını ın ve arızalı olması muhtemel ek kartları çıkartın.

3. Bir numaralı kümedeki (ilk küme sıfır numaralıdır, hafıza kümelerinin numaralarını öğrenmek için gerekirse el kitapçığına bakabilirsiniz) hafıza modülünü çıkartın. Bu sırada SIMM çerçevelerindeki çentiklere zarar vermemeye dikkat edin. Aksi takdirde hafıza modülü yerine tam olarak oturmayacak ve bilgisayarın çalışmasını olumsuz yönde etkileyebilecektir.

4. Bilgisayarı yeniden başlatın. POST, 1GB eksik olduğunu fark edecek ve bir hata mesajı verecektir.

5. Bilgisayarın Setup’ını ın. BIOS uygun değişiklikleri kendisi yapmadıysa, hafıza ayarlarını yenileyin. Hafıza büyüklüğü ile ilgili seçenekler genellikle STANDART CMOS SETUP başlığı altında bulunurlar. BIOS’u SAVE&EXIT (veya benzeri bir) komutunu kullanarak terk edin.

6. Eğer sistem açıldıktan sonra bir hata mesajı ile karşılaşmazsanız arızalı modül bir numaralı kümede demektir.

7. Bilgisayarı kapatın. Şimdi sıfır numaralı kümeden bir modül çıkartın ve bunu diğer SIMM’lerin yanına koymayın. Şimdi bir numaralı kümeden bir SIMM modülü alın ve bunu biraz önce boşalttığınız alana yerleştirin.

8. Bilgisayarı yeniden başlatın. Eğer hafıza sayımı sırasında sorun çıkmazsa bir sonraki modülü de yerleştirin.

9. Arızalı modülü bulana kadar bu işlemi gerçekleştirin. Aynı anda birden fazla SIMM modülünün arızalanması, mümkün olmasına rağmen çok sık karşılaşılan bir durum değildir.

İPUCU! Yeni bir hafıza modülü takmadan önce o kadar kullandıklarınızın Parity Check fonksiyonun bulunup, bulunmadığından emin olmalısınız. Eğer Parity Check fonksiyonuna sahip değillerse değişikliği nispeten daha ucuza mal edebilirsiniz. Ancak bilgisayarınızda bu tür hafıza modülleri bulunuyorsa, yeni alacağınız ürünlerde de aynı özelliği aramalısınız.

Cache hafıza da sistem kilitlenmelerine neden olabilir. Bunu kontrol etmek için L2 cache’i BIOS’dan rahatlıkla kapatabilirsiniz. Eğer bunun sonucunda kilitlenmeler kesilirse, sorun cache hafızadan kaynaklanıyor demektir.

Bazı durumlarda anakartınız kullanıdığınız RAM ile uyumlu çalışmayabilir. Bu durumda anakartınız kitapçığında yazan Bellek modüllerini inceleyen ve kullandığınız bellek modülünü destekleyip desteklemediğini kontrol edin. Anakart üreticisinin internet sitesini ziyaret edin ve gerekli BIOS update i varsa mutlaka yapın. BIOS update i cok kolaydır. Ancak bir o kadar da tehlikelidir. Daha önce yapmadıysanız dikkatli olun. Çünkü anakartınızın BIOS unu silebilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder